Wat is een schoorsteen?

Een schoorsteen is een van stenen gebouwd kanaal dat geplaatst wordt om de rookgassen af te voeren. Veel schoorstenen zijn onderdeel van de draagconstructie. Dat betekent dat bij het ontwerp van een woning rekening zal worden gehouden dat de schoorsteen meehelpt om het gebouw overeind te houden. De schoorsteen is dus een draagconstructie. Meestal is een schoorsteen direct boven de stookplaats gebouwd. Deze stookplaats staat over het algemeen tegen een muur die is aangebracht in een gebouw. Met het woord schoor in schoorsteen doelt met op de ondersteuning. Het woord steen in schoorsteen maakt duidelijk dat het op een uit stenen opgebouwde ondersteuning gaat. Al sinds het midden van de 17e eeuw wordt de vorm van de huidige schoorsteen gebruikt. Open vuur werd namelijk vanaf die periode beperkt. Voor deze periode maakte men ook vuren binnenshuis waarbij de rook de ruimte via kleine of grote gaten in het dak verliet maar met de ontwikkelingen in die periode veranderd. Om een idee te krijgen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van schoorstenen kun je een kijkje nemen op verschillende websites.

Ontwikkeling van de schoorsteen

De eerste rookkanalen bestonden daarom uit een grote opening in het dak waardoor de rook de woning kon verlaten. Later pas werd deze opening ondersteund, geschoord, door middel van stenen. Zo ontstond de schoorsteen. Door het ontstaan van de schoorsteen zoals deze nu nog steeds bestaat ontstonden er veranderingen in de woning. Hiervoor werden de open haarden vaak in het midden van een woning geplaatst. De schoorsteen zorgde ervoor dat het rookkanaal langs de muur moest lopen. Daarom werden vanaf dat moment de vuurplaats tegen de muur van het huis geplaatst en werd de schoorsteen op de top van de gevel gezet.

Hoe werkt een schoorsteen

De schoorsteen zelf beweegt niet maar de rookgassen in de schoorsteen bewegen wel. De schoorsteen op zich is een statisch object. De zogenaamde trek zorgt ervoor dat de rookgassen vanaf de vuurplaats richting de schoorsteen worden getransporteerd. De rookgassen moeten richting de schoorsteen worden getrokken. De werking van de schoorsteen heeft hier mee te maken, de warme rookgassen zijn warmer dan de omringende lucht. Warme lucht stijgt altijd op en om de warme gassen effectief af te voeren, gebruikt men een schouw met een brede kap boven de vuurplaats. Op deze manier stijgt de opgewarmde lucht automatisch op tezamen met de rook. Ook zorgt de wind buiten er voor dat de lucht wordt aangezogen door de schoorsteen.

De wet van Bernoulli

Het effect van de wind van buiten die lucht uit de schoorsteen aanzuigt is gebaseerd op het principe van Daniel Bernoulli. Dit is een Zwitserse wiskundige en natuurkundige die de wet van Bernoulli heeft beschreven. De wet van Bernoulli beschrijft het stromingsgedrag van vloeistoffen en gassen. Rook is een gas en heeft daarom ook te maken met de natuurkundige effecten in het stromingsgedrag. De langzamere rookgassen worden door de snelheid van de wind uit de schoorsteen aangezogen en dus uit het rookkanaal getrokken.

Barstadstuin
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart